Kırık linklere lütfen yorum yapınız. En kısa sürede güncellenecektir.
Karanlık Mod

❤ 11 YAŞINDA

Güncel Alet Çantası

CCleaner

PC Temizlik Programı

Flash Player

Flash Oynatma Aracı

Skype

Videolu Görüşme Programı

Aimp

MP3 Oynatma Programı

Internet Download Manager

Gelişmiş İndirme Yöneticisi

Microsoft Office

Ofis Yazılımı Tüm Sürümleri

Photoscape

Kolay Resim Düzenleme

Adobe Photoshop 2024

Prof. Resim Düzenleme

Mozilla Firefox Quantum

Hızlı İnternet Tarayıcısı

Google Chrome

Güvenli İnternet Tarayıcı

Avast Premium Security 2024

En Hızlı Antivirüs Programı

Kaspersky Internet Security

Güçlü Antivirüs Programı

uTorrent Pro

Torrent Dosya İndirici

Nero Platinum 2020

Güçlü Disk Yazdırma

Daemon Tools Ultra Türkçe

Sanal Disk Oluşturma

Foxit Reader

Hızlı PDF Okuyucu

Adobe Acrobat XI Pro

Popüler PDF Programı

K-Lite Mega Codec Pack

Sistem Kodek Paketi

DirectX 12
 - DirectX 9
Microsoft DirectX Sürücüleri

WinRAR

Arşivleme ve Arşiv Açma


Sitemizi ne sıklıkla ziyaret ediyorsunuz?

Office 2021 Çıktı Buyurun İndirin
Adobe CC 2022 Tüm Programları
Windows 11 AIO Tek DVD
Windows 11 Pro Orjinal İndirin
Şuradasınız: Buyur İndir - Full Ücretsiz İndir > İncelemeler > Oyun İncelemeleri > F1 2021 PC İncelemesi

F1 2021 PC İncelemesi


İncelemeler > Oyun İncelemeleri   Winchester   10-08-2021, 12:18   0   
F1 2021 PC İncelemesi

Netflix’te en son üçüncü sezonu yayınlanan Formula 1: Drive to Survive belgesel dizisinin tüm Dünya’da estirdiği Formula 1 fırtınası malumunuz. Netflix pazarlaması adeta F1’in yeni nesil ile tanışmasını, kaynaşmasını sağladı. Yarışları ilk kez takip etmeye başlayan yeni bir kitlenin gelmesinin yanında konsol ve PC oyuncularının, yayıncılarının da bu spora olan ilgisinin doğmasına ve artmasına sebep oldu. F1 oyunlarının da Netflix belgesel dizisinden sonra satışlarının artığı da bir gerçek. Formula 1 artık daha çok izleniyor ve takip ediliyor. Oyun tarafında her sene düzenli olarak Codemasters tarafından yeni Formula 1 oyunu çıkıyor, kitlenin aynı FIFA, PES gibi güncel sezonda yeniliklerle sporu oynamasını sağlıyordu. Özellikle geçtiğimiz sene çıkan F1 2020 oyunu bence serinin gelmiş en iyi oyunu olmasıyla birlikte, en çok oynanan oyunu olmayı da başardı. Peki ben bunları niye anlattım? Çünkü hem Netflix’in Formula 1: Drive to Survive belgesel dizisi hem de Covid-19 etkisi, Codemasters’ın F1 oyununun sektör devleri Take-Two ve Electronic Arts’ın dikkatini çekmesini sağlamıştı. Codemasters önce Take-Two ile anlaşmaya yakınken Aralık 2020’de de EA, Codemasters’ı 1.2 milyar dolara satın aldı. Formula 1 oyunun has kitlesi diyebileceğimiz herkes EA’in uyguladığı satış ve içerik politikalarından ötürü üzüldü diyebiliriz. Neticede F1 2021, serinin Electronic Arts tarafından yönetilen ilk oyunu. Bunu oyunun içinde hissedebiliyor muyuz? Daha alırken bile, evet.

Epik hikaye modu: Braking Point


Her ne kadar bu bir spor oyunu da olsa hikaye ve karakterlerin işin içinde olması, parlak yıldızlar dünyasında bizim de söz sahibi olduğumuzu hissettirecek güçlü bir yöndür. Codemasters da bizler gibi düşünmüş ki bu sene F1 2021’i karşımıza Braking Point isimli bir hikaye modunu eklemiş olarak çıkarttı.



Braking Point, Aiden Jackson ismindeki genç, tecrübesiz, meraklı yani kısaca çaylak bir Formula 2 pilotu ile F1’de seneler geçirmiş, galibiyetler elde etmiş, gerçekte olsa Kimi Raikkonen diyebileceğimiz Casper Akkerman isimli iki pilotun takım arkadaşı olmasını ve aralarında yaşanan olayları anlatıyor. Hikayemize başlarken oyun bizden F1’de bulunan beş takımdan birini seçmemizi istiyor. Jackson ve Akkerman ikilisinin bulunacağı takımımızı bu beş takım arasından birini seçerek belirliyoruz. Scuderia AlphaTauri, Aston Martin Cognizant, Alfa Romeo Racing Orlen, UralKali Haas F1 ve Williams Racing seçeneklerimiz arasında. Hikaye modu olduğu için takımlar arasında herhangi bir güç, sıra dengesi bulunmuyor, “League Edition” yani. AlphaTauri seçiminiz ile Williams seçiminiz arasındaki tek fark kozmetik ve diyaloglar arasında Red Bull, Mercedes kelimelerinin değişmesi oluyor. Tercihinizi sevdiğiniz takıma göre kullanabilirsiniz. Ben, Ferrari motoru kullanması sebebiyle Alfa Romeo ile oynamayı tercih ettim. Hikayemiz, F2 2019 sezonunda Jackson’ın son yarışında başlıyor. Oyun bizi sinematik bir sekanstan sonra yarışın ortasına atıyor ve bizden yarışı kazanarak F2’i şampiyon olarak tamamlamamızı istiyor. Bölümler ve ilerlemeli sinematikler, dinleme odamız ve yarışlar sırasında bize verilen yarış içi görevler ile sürüyor. F2’de şampiyon olduktan sonra Casper Akkerman’ın bulunduğu yeni takımımıza çaylak pilot olarak katılıyoruz. F1 2020 sezonunu oynadığımız için geçen senenin araçları ile yarışıyoruz. Burada güzel bir durum var. Eğer Aston Martin’i seçerseniz bu sezon tıpkı gerçekte olduğu gibi Racing Point olarak oynuyorsunuz. Bir sonraki sezona geçtiğimizde yani 2021’de Aston Martin ile devam ediyorsunuz. Güzel bir detay olmuş. Jackson olarak çıktığımız ilk yarışta takım arkadaşımız Akkerman ile kaza yapıyoruz.



Hikayenin kötü karakteri olan Devin Butler bu noktada karşımıza çıkıyor ve aslında kazanın da bir nevi sorumlusu oluyor. F1’i yakından takip edenler, padok dedikodularını ve basın açıklamalarının önemini iyi bilirler. Oyun bu noktada bize F1’de başarılı olmanın sadece pist üzerinde değil, arka siyasetinde de güçlü olmak ile mümkün olabileceğini gösteriyor. Kaza sonrası Akkerman ile Jackson arasında tansiyon artıyor. Butler da her fırsatta hem Jackson’ı hem de Akkerman’ı birbirlerine karşı dolduruyor. Jackson, ilk F1 sezonunda kendisini Alfa Romeo’ya kanıtlamak için elinden geleni yaparken, bir yandan da içten içe hayranı olduğu Akkerman ile mücadele etmeye çalışıyor. 2020 sezonunda Jackson ile oynuyor, onun gözünden onu ikinci sezonuna taşıyoruz. 2020 sezonu büyük bir takım içi felaket ile biterken 2021 sezonunda oyun bize Casper Akkerman’ın kontrolünü veriyor. Önce çaylak pilot gözünden F1 dünyasını görürken şimdi de yaşlı kurt Akkerman olarak bu dünyada son bir iz bırakmak için yarışıyoruz. Yarışlar sonrasında röportajlarda verdiğimiz cevaplar sosyal medyada ve hikayede ufak değişiklere sebep oluyor. Her yarış sonrası dinlenme odamızdaki televizyonda son haberleri görebiliyor, gelişmeleri takip edebiliyoruz. Örneğin, Sebastian Vettel’in Ferrari’den ayrılacağı haberini 2020 sezonunda televizyonda okuyabiliyoruz. Telefonumuzda Twitter’da hakkımızda veya o an yaşanmış olayla ilgili yazılanları okuyabiliyoruz. Codemasters, drama seviyesinin yüksek, oyunculukların kaliteli, seslendirmelerin gayet güzel olduğu sürükleyici bir hikaye tasarlamış diyebiliriz. Oyunun bence bu seneki en büyük pazarlama ve satış aracı Braking Point oluyor ki bu gayet normal. F1 2021 oyununu ilk açtığınızda önce bir yarış yapıp, ayarlarınızı yapın. Sonra ilk iş Braking Point hikayesini tecrübe edin. Yaklaşık beş-altı saat sürdüğü için biraz kısa bulabilirsiniz ama ilk deneme olduğu için kısa ve öz olsun mantığını daha doğru buldum. Ben şahsen seneye Jackson ile oynayacağımız ve bu sefer Scuderia Ferrari, Red Bull Racing ve Mercedes AMG takımları arasında tercih yapacağımız ikinci sezonu muhakkak bekliyorum. Duy sesimi EA, ikinci sezonu istiyoruz!

Geliştirilmiş My Team ve diğerleri


F1 2021 oyunu ile birlikte uzun süredir beklenen bir özellik daha gelmiş oldu. Oyuncular kariyer modunda co-op olarak arkadaşları ile beraber oynamayı istiyorlardı. Bu sayede on birinci takım olarak katıldığımız yarışlarda hem takım arkadaşımızı geçmeye çalışıyoruz hem de takımımıza kıymetli puanlar kazandırıyoruz. Burada dilersek iki oyuncu co-op olarak kendi takımımızı yönetiyor, istersek de farklı takımlarda birbirimize rakip olabiliyoruz. İki seçenek de oyunda uzun saatler geçirmemiz ve farklı senaryoları yaşamamız için çok güzel fırsatlar sunuyor.

Kariyer moduna başlarken önümüze yeni bir seçenek sunuluyor. Burada da Real Season Start olarak adlandırılmış, gerçek zamanlı yarışlarda alınan puan ve sonuçların üzerinden oyuna dahil olabiliyoruz. Örneğin en son gerçekleşen Silverstone Grand Prix yarışından sonra kariyer modumuza başlayabilir, Red Bull v Mercedes AMG arasındaki savaşa üçüncü sıradaki McLaren olarak dahil olabiliriz.



Yönettiğiniz takımınızda sadece aracınız ile yarışmak istiyor, aracın sezon içindeki gelişimi ile uğraşmak istemiyorsanız artık araç gelişim ağacını yapay zekaya otomatik olarak yaptırabiliyoruz. Bu sayede siz sadece pist üzerinde yarışınıza bakıyorsunuz. Yarışlar arasındaki röportaj ve takım toplantılarında verdiğiniz cevaplara göre departmanların gelişimleri, moralleri etkileniyordu. Bunları da artık kapatabiliyorsunuz. Otomatik olarak ilerleyebiliyor. My Team modunda gelen en önemli değişikliklerden biri ise sezon içerisinde yarışların sonunda yapay zekanın topladığı puanlar ve elde ettiği sonuçlara göre saygınlık, kaynak puanı ve para miktarının değişmesi. Böylelikle sezon sonuna yaklaştıkça -alınan sonuçlara paralel olarak- daha gerçekçi araç ve motor gelişimleri göreceğiz. Bu da bizim yapay zekayla aramızda olan farkın azalmasına sebep olarak daha rekabetçi bir F1 sezonu geçirmemizi sağlayacak. Yine bu sene oyuna eklenen çok önemli özelliklerden biri de yapay zekanın başına geldiği gibi bizim de beklenmedik, dinamik hasarlar yaşayabilmemiz oldu. Şöyle ki geçtiğimiz sene oyunda yapay zekanın motorunda bir sorun meydana gelip, yarış dışı kalabiliyordu. Aynı gerçekte olduğu gibi beklenmedik sorunlar yaşanması diyebiliriz. Bu sene biz de bu tip sorunlar yaşayabileceğiz. Motorumuzun sıfır kilometre olsa bile yarışın ortasında bir anda yolda kalabileceğiz. Tabii bu ayarı da istersek aktif edebiliyoruz. Dediğim gibi, F1 2021 oyunu isteyenler için olabildiğince karmaşık ve bilgi gerektirirken, istendiğinde olabildiğince basit bir hale getirilebiliyor.

Siz de benim gibi detaylı ilerleyen ve araç gelişiminizi en yakından görmek isteyenlerdenseniz, bu sene F1 2021’de araç gelişim ağacı tamamen değiştirilmiş ve görsel olarak detay seviyesi daha yüksek bir şemaya geçilmiş. Bu noktada sezon içerisinde departmanlara özel toplantılara katılabiliyor, kararlar alıyor ve kararların neticesinde aracımızın gelişimini etkiliyoruz. Gelişim şemasında da aracın parçasının görselini görerek hem Formula 1 araçlarının parçalarına daha çok aşina oluyor hem de mekanik olarak F1’in ne kadar detaylı bir spor olduğunu canlı canlı yaşayabiliyoruz. Kariyer modunu geçmeden önce yazının başına Electronic Arts etkisi demiştim, onun ilk ve korkutucu etkisi burada karşımıza çıkıyor; ICONS.

Senna ve Bottas aynı hızda mı? Ne?


F1 2021, ilk duyurulduğunda My Team modunda yedi efsanevi/tanınmış sürücü ile aynı takımda yarışabileceğimiz tanıtılmıştı. Oyunu eğer Deluxe Edition olarak satın alırsanız bu yedi pilot (Michael Schumacher, Ayrton Senna, Alain Prost, Nico Rosberg, Felipe Massa, David Coulthard ve Jenson Button) ile takım arkadaşı olabiliyorsunuz. Takımızda Senna ismini görmek çok efsane olmaz mı? Kesinlikle olur. Güzel mi? Evet. Peki, neden korkutucu? Arkadaşlar, ben FIFA’yı seven ama FUT’tan nefret eden bir insanım. F1 oyun serisinin başına da FIFA’da olduğu gibi paket açma mantığının gelmesini de istemem. EA, bu metodun ne kadar çok para getirdiğini birinci elden çok iyi gördü. Her sene milyon dolarlar kazanıyorlar. F1 oyununda da dahil oldukları ilk sene bunun adımını atmaya hazırlanır gibi ikon paketini getirdiler. Umarım ki bu iş FUT’ta olduğu gibi ilerlemez.



Oynamadığım ama oynanan bölüm: Multiplayer!


Elli beş milyon defadır söylediğim gibi, ben online oyun oynamayı pek sevmem. En fazla co-op, o kadar! F1’de de güvendiğim arkadaşlarım dışında multiplayer ortamda oyun oynamam. Çünkü bu futbol gibi değil, bir sürücünün saçma bir hatasından dolayı tüm yarışınız mahvolabiliyor. Yine de oyunu incelediğim için zorla da olsa multiplayer kısmında biraz zaman geçirdim. Bu sene yeni eklenen ve tam da benim bahsettiğim sorunun üstüne gelen ‘’Social Play’’ diye adlandırılan bir alan var. Aslında online oyunlarda gördüğümüz derecesiz, normal oyun diyebiliriz. Burada yeni başlayanlar ve deneyimli sürücüler olarak ayrılmış alanlarda kendinize uygun yeri seçip en azından saçma kazaların olduğu yarışların biraz önüne geçebilirsiniz. Dereceli bölümde de geçen seneye ek olarak uzun veya kısa yarış seçeneklerini seçip, yarışabiliyorsunuz.

Multiplayer kısmının en vurucu noktası olan özelleştirme tarafında araç renk düzenlerini, karakterinizin görünüşünü, podyum sevincini ve yarış sonrası telsiz sevincini düzenleyebiliyoruz. Geçen seneden aşina olduğumuz Podium Pass sistemi ile standart olarak oynadıkça kazandığımız renk düzeni, kıyafetler dışında PitCoin ile de zaman kaybetmeden bunları satın alabiliyoruz. Bütün online oyunlardan bu kısma aşinasınız zaten. Parayı veren düdüğü çalar. Neyse ki F1’de bu özelleştirmeler sadece kozmetikten ibaret ve yarış içi hiçbir etkisi yok.

Araçlar, pistler ve oynanış


F1 20xx serisi oynanış anlamında her sene üzerine bir şeyler katarken bir yandan da bazı noktalarda “niye yapmamışlar?” dedirtebiliyor. Oynanış detaylarına geçmeden önce araçlara baktığımızda, yeni renk düzenleri ve parça düzenlemeleri araçlara uygulanmış. Lakin bazı araçlar tamamen yeni halinde değiller. Örneğin Ferrari ve Aston Martin’in ön kanatları güncel değil. Bunlar yenilenecek ve güncellenecek mi henüz belli değil. Bunun yanında araçlar bildiğiniz üzere sene içerisinde güncellemeler alıyor. Hem renk düzenleri, sponsorlukları hem de araç üstü parçalar değişebiliyor. F1 2021 oyunda sezon ilerledikçe güncellemeler gelmesini isteriz. Seneler önce Rfactor CTDP modu bile yapıyordu bunu yahu.

Örneğin geçen sene Monza’da SF1000 özel tasarım Ferrari renk düzenini oyunda da kullanmak isterdik. Umarım bu yenilik sene içerisinde gelir en kötü DLC olarak da bekliyorum. Renk paletleri bu sene oyunda daha oturaklı. Araçların renkleri gerçeğe daha yakın olmuş.



Oyunun en önemli kısmına gelelim, yani oynanış bölümüne. Bu tarafta ufak ama etkili değişiklikler var. Eğer oyunu zor seviyelerde yani simülasyon tarafına daha yakın oynuyorsanız sorunlar ortaya çıkabiliyor. Sorunlar dediğim ise aslında gerçekte de sürseniz başınıza gelebilecek kontrol zorlukları. Oyunu kolay ve asist desteği ile oynayanlar bu bahsedeceğim zorluklarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Oyun zaten bunların önüne geçiyor. Pist üzerindeki kerbler bu sene çok dikkat etmeniz gereken noktalar, buralarda araçlar adeta zıplıyor. Geçen seneye kıyasla kerbleri kullandığınızda aracı toparlamanız çok daha zor. Artık araçların arkadan kayması (oversteer) biraz daha yoğun yaşanabiliyor. Özellikle hızlı virajlarda yapılan yön değişikliklerinde gaz ve fren dengesini iyi ayarlayamazsanız spin atmak daha kolay. Aynı şekilde aracın önden kayma durumu (understeer) da çokça yaşanıyor. Bu bölümü kontrol etmek için geçen seneden bu yıla geçişte biraz daha fazla hazırlık yarışları yapmalısınız ki alışabilesiniz. Frenleme bölümünde ise geçen seneye kıyasla blokaj yaşama olasılığınız daha düşük. Frene bir hınçla girişmeniz gerekiyor ki blokaj yaşayasınız. Oynanışa etki eden diğer bir bölüm de fizik motoru. Soft veya Hard lastik seçtiğinizde lastik yanaklarının eşit derecede esnemesi durumu söz konusu. Özellikle de Bakü kale içi virajı ve Monaco pistindeki virajlarda ani yön değişimlerinde iki lastik arasındaki benzerlikler çok fazla. Bir de lastik patlaması meydana geldiğinde aracın bunu hissettirme potansiyeli daha az. Oyunda oluşan bu zor kontroller biraz da lastiklerin fiziğindeki bu dengesizlikten meydana geliyor. Çarpışmalar esnasında da araçların parçaları sanki bir kartondan oluşmuş gibi görüntüler ortaya çıkıyor. Parçalar bir türlü gerçekteki gibi paramparça olmuyor. Bu da yarışlar esnasında yaşadığınız büyük kazaların heybetini gölgeleyebiliyor. Bu konuda artık bir geliştirme gelmeli.

Özetle, F1 2021’in oynanışı geçen seneye kıyasla daha üzerine çalışılması gereken, zorluk isteyene o zorluğu verdiği gibi kolaylık isteyene de bunu sunabilen bir yapıya bürünmüş. Pistler de gerçek ile doğru orantı da güncellenmiş. Kanada’ya gelen yeni kerbler, Bahreyn üzerinde yapılan değişiklikler de oyuna yansıtılmış. Türkiye Intercity İstanbul Park bu sene de oyunda yok. Bu bence büyük eksiklik. Hem geçen sene burada yarış oldu hem de oyun çıkmadan önce 1-3 Ekim’de Türkiye’nin yeniden takvime ekleneceği duyuruldu. En azından oyuna bir güncelleme ile ya da DLC ile yeni pistlerin gelmesini bekliyoruz. EA’in işin içinde olması hem araçlar hem de pistler üzerinde yenilikler getirebilir. Yapay zekamız artık hata yapabiliyor. Özellikle tıpkı gerçekte olduğu gibi yarışta veya sıralama turlarında araçlarını çok zorladıklarında spin atabiliyor, kazaya karışabiliyorlar. Kendileri size atak yapmaya çalıştıklarında temassız bir ortamda da kontrol kaybedip kaza yapabiliyorlar. Onları geçmek için hamle yaptığınızda da savunmada gerçeğe benzer hatalar yapıp pistin dışına taşabiliyorlar. Tam anlamadığım bir konu da var burada. İç taraftan savunma yaptıklarında sapıtabiliyorlar. Bir ara deneyin.



Grafik ve ses


F1 2021, grafikler anlamında geçene seneye göre çağ atlamış değil. Ancak her yıl üstüne çok güzel katıyor. Araç detayları, ışıklandırma, gölgeler, seyirci tribünleri her sene daha da göz alıcı. Hatta bana sorarsanız günümüze baktığımızda birçok platformda olup, özel platform oyunu olmayan en iyi grafikli yarış oyunu F1 2021 olabilir. Bu sene NVIDIA’nın yeni teknolojisi DLSS de oyuna eklenmiş. Bu sayede oyun içinde FPS değerlerimizi de -NVIDIA ekran kartına sahipsek- artırabiliyoruz. Araç motor seslerinde hibrid motor sesi de oyuna eklenmiş ve özellikle Renault, Honda tarafında gerçek ile neredeyse birebir aynı diyebiliriz. Ferrari ve Mercedes motoru üzerine biraz daha çalışılması gerekiyor. Yağmurda yarışırken gelen su sesleri, pit-stoplardaki sesler de güzel.

Yorum Ekle





 


Yasal uyarımız için burayı inceleyebilirsiniz. Telif hakkı ve iletişim için: (iletisim[at]buyur-indir.com)

Üyelerimizin, ziyaretçilerimizin ve yöneticilerimizin hiçbir dosyası / içeriği sunucumuzda barındırılmamaktadır. Tamamı internet üzerinde paylaşıma açık içeriklerdir. Platformumuz tüm paylaşımlara açıktır. DMCA / Telif ve yasal konular için bizlere mail adresimizden; "iletisim[at]buyur-indir.com" adresinden ulaşınız. Uyarınızdan itibaren ilgili içerik / içerikler 3 gün içerisinde kaldırılacaktır.

Sitede bulunan full programlar ve full oyunlar, tanıtım amaçlı sizlere sunulmuştur. Beğendiğiniz ürünleri üreticisinden satın almanızı, bu sayede onlara katkıda bulunmanızı tavsiye ederiz.