Kayıt olmanız sitemizde tam bir katılımcı olmanızı sağlayacaktır. Sitemizedeki beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, mesajlaşma sistemini kullanabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Bu Batman’i biliyorsunuz; zengin Bruce Wayne’in gece versiyonu. Yabancıların Superman, Türk halkının ise Süpermen olarak diline pelesenk olan, eskiden donunu dışa giyen yakışıklı, uzaylı ve süper adamı da tanıyorsunuz. Ve yine bildiğiniz üzere bu ikili DC evreninde ara ara buluşur, Justice League altında ise birlikte çalışarak kötülüğe bir dur demeye çalışır. Batman V Superman adlı zorlama filmde ise ikili karşı karşıya getirilmeye çalışılmış ama sonuç hüsranla sonuçlanmıştır.
Lakin Injustice adındaki NetherRealm Studios eseri dövüş oyununda, Batman ve Süpermen gerçek anlamda birbirlerine girmiş durumda. Süpermen’in, Joker’in patlattığı bomba ile Metropolis’in yarısını yok etmesi ve Lois Lane’in de kurbanlardan biri olmasıyla, Süpermen adam öldürmeme yeminin bozmuş ve Joker’in kalbini söküvermişti. Bundan sonra da Süpermen dünyada bir çeşit diktatörlük ilan etmiş, DC kahramanları ikiye bölünüp bir kısmı Batman’in, bir kısmı da Süpermen’in tarafına geçmişti. Sinemaya uyarlandığı takdirde dünyanın en güzel eserlerinden biri haline gelecek olan Injustice, ikinci kısımda aynı hikayeyi devam ettiriyor lakin bu defa yepyeni bir tehdit sahneye iniyor: Brainiac…
Taraflar köşelerine ayrıldığında… Bir dövüş oyunu olmasına karşın acayip bir arka planı var Injustice’ın. Düşünün ki Mortal Kombat binlerce yıldır piyasada, filminden çizgi-filmine her şeyi yapıldı ama şu kadar sürükleyici bir hikayesi asla olmadı. Injustice 2, ilk oyundaki hikaye geleneğini sürdürerek büyük bir senaryo kısmıyla karşılıyor bizi. Bir dövüş oyunu için son derece iyi olan senaryo, elbette ki düşünülünce daha iyi olabilecek seviyede. Mesela ilk oyundaki, taraflar arasındaki o büyük çekişme, Brainiac’ın klasik bir süper kötü olarak dünyayı tehdit etmesiyle hafiflemiş durumda. Ayrıca hikayeyi takip ederken çok klasik bir şekilde, bölümlere ayrılmış senaryoyu farklı karakterlerin, farklı karakterlere karşı standart dövüşleriyle yaşıyoruz. Burada hiçbir enteresan konu denenmemiş; sadece bazı dövüşlerden önce iki karakterden hangisini seçeceğimiz soruluyor. Oysaki bir dövüşe daha güçsüz başlayabilirdik, bir dövüş yarıda kesilip ikinci karakter sahneye inebilirdi, çeşitli “modifier”larla dövüşlere farklı güçler, farklı özellikler eklenebilirdi… Bu tip konuları ayarlamakta son derece uzman olan yapımcılar neden biraz farklılığa gitmedi, insanın aklı pek almıyor. Oyunun senaryo kısmını güzelleştiren ve birçok yapımcının örnek alması gereken bir diğer konu da yüz animasyonları. Mass Effect: Andromeda faciasının arkasındaki isimlerin direkt olarak NetherRealm’a telefon açmasına neden olacak kadar iyi ve gerçekçi bir animasyon durumu var ortada. Kaplamalarla da güzelleşen bu animasyonlarda her türlü üzüntüyü, sevinci, ruh hali değişimini görüyor ve oynadığınız oyunun bir “dövüş oyunu” olduğunu unutuyorsunuz. Emin olun çoğu macera oyununda bile böyle bir teknik yok. Gözlerime inanamadım desem yeridir…
İç içe evrenler Senaryo kısmında 5 saatinizi harcayacağınız Injustice 2, oyunu tek başına oynamak isteyenlere birçok güzellik daha sunuyor.
Tek bir maç yapıp çıkabileceğiniz Single Fight’ın yanında, Mortal Kombat’ın büyük kulelerini andıran ama sürekli güncellenen bir eklenti, Multiverse, oyunu resmen bambaşka bir noktaya taşımış durumda. Multiverse’e ilk adım attığınızda, üç bölümlük bir tutorial kısmında burada neler olduğunu öğreniyorsunuz. Öğrendiğiniz de şu oluyor: Multiverse, farklı gezegenlerde bulunan, birçok farklı görevi gerçekleştirdiğiniz bir dövüş serüveni. Bu görevleri almak için internete bağlı olmanız gerekiyor ama dövüşler yapay zekaya karşı yapılıyor. Mortal Kombat X’in zamanlı görevlerinin bir benzeri söz konusu. Örneklendirelim… Seçtiğiniz bir gezegende sizi beş farklı görev bekliyor ve bu görevlerin her birisinde de farklı sayıda düşmanı yenmeniz lazım; bir tanesinde 3 kişi, bir diğerinde 5, bir başkası 7… Her dövüşten önce de o dövüşte farklı bir kural uygulanıp uygulanmadığını görüyor ve karakterinizi ona göre şekillendiriyorsunuz. Bazen bir görevi tamamlamadan, o gezegendeki diğer görev açılmıyor ve bir başka görev de sizden yüksek seviye karakterle katılmanızı isteyebiliyor. Her bitirdiğiniz görev ise size, görev tanımında yazan hediyeleri veriyor, mutlulukla yolunuza devam ediyorsunuz. Multiverse, oyuna yeni eklenen “gear” adındaki ekipmanları toplayabilmeniz için muhteşem bir olanak tanıyor. Bir yandan karakterleri denemek için de çok güzel bir ortam sunan Multiverse, bir yandan da hediyelere boğuyor sizi.
Bir kutu daha açayım, yatıyorum Kutu,sandık açma muhabbeti mobil oyunlarda uzunca bir süredir var ve Overwatch ve Heroes of the Storm gibi bilgisayar oyunlarıyla da iyice ünlendi. Injustice 2 de bu formülü oyuna eklemekten çekinmemiş, çok da iyi etmiş. Kutuları anlatmadan önceyse Injustice 2’yi özel yapan bir diğer olaya, gear ve karakter modifikasyonunu anlatmak gerekiyor. Şöyle ki, artık oyundaki her türlü dövüş size hem para, hem kristal, hem Regen puanı, hem de karakterlerinizde kullanabileceğiniz birçok ekipman veriyor. Bir dövüşün ardından Batman için yeni eldivenler, Atrocitus için yeni bir kafa, biraz para ve biraz da tecrübe puanıyla ayrılmanız işten bile değil. Karakterlerinizi tam beş farklı ekipmanla donatabiliyorsunuz. Bunun yanında iki farklı yetenek ve bir de renk seçeneği bulunuyor. Aynı HotS’da olduğu gibi bu seçimlerinizi Loadout’lara, yani önceden ayarladığınız şemalara da kaydedebiliyorsunuz. Ekipmanlar, artık çoğu oyunda gördüğümüz gibi Common, Rare, Epic gibi farklı bulunma oranlarıyla listeleniyor. Her ekipman da karakterinizin gücüne, yeteneğine veya başka bir özelliğine fayda sağlıyor.
Bulduğunuz bir ekipmanın verdiği özellikleri beğenmezseniz ama illa o ekipmanı kullanmak da istiyorsanız, çok da kolay bulunmayan Regen puanlarıyla o eşyayı, rastgele yeni özellikler yeniden yaratabiliyorsunuz. Neyse ki çıkan sonucu beğenmezseniz, eski ekipmanınızı kullanmanıza izin veriliyor. (Regen işlemi aynı zamanda o ekipmanı bulunduğunuz seviyeye de taşıyor. Yani 3. seviye bir eşya, karakteriniz 10. seviyeye ulaşmışsa, 10. seviye oluyor.) Ve işte tüm bu ekipman olayını bulabileceğiniz kutular da çeşitli görevler neticesinde size veriliyor. Kutular da Bronze, Silver, Gold, Platinum ve Diamond şeklinde sıralanıyor. Bronze’dan iki eşya çıkarken, Diamond’dan altı farklı eşya bulabiliyorsunuz –ki bunların içinde bolca da Epic ekipman oluyor.
Kutu açma hadisesi o kadar eğlenceli ki para harcayıp daha da çok kutu almak isterken buluyorsunuz kendinizi ama kutuların fiyatları pek de ucuz değil; oyun içi paranız hemen bitiveriyor. (Platinum ve Diamond kutular da satın alınamıyor maalesef.)
Karakterlerinize eklediğiniz yeni kıyafet parçaları, onların dövüşlerdeki performansını inanılmaz bir biçimde etkilemiyor belki ama dövüşlerde size avantaj taşıdığı da bir gerçek. Bu ekipmanlar aynı zamanda karakterlerinizin görünüşünü de etkiliyor ve ortaya aynı karakterlerin, bambaşka versiyonları çıkıyor. Bir de buna renk seçenekleri eklenince, palyaçoya dönmüş bir ton karakter dökülüyor ortalığa fakat yanlış anlamayın, karakterleri bu şekilde modifiye etmek gerçekten çok eğlenceli ve oyunun sürekliliğini bir hayli artırmış.
Karşıma geleni yıkarım! Dövüş oyunlarında genel olarak yaşanan bir durum, tek kişilik oyunun kısa sürede sıkıcı hale gelmesi olayını Injustice 2’de gözlemlemek mümkün olmasa da, ister istemez gerçek oyunculara karşı dövüşmek isteyeceksiniz ve Injustice 2 bu alanda da size güzellikler sunuyor.
Şunu elbette ki bilmelisiniz: Injustice 2 Street Fighter V veya Tekken 7 gibi bir turnuva oyunu değil ve olması pek de olası gözükmüyor. Karakterler, bu bahsettiğim oyunlardaki gibi dengeli değil ve oyunun genel yapısı da daha çok olayı eğlenceye yönlendirmiş durumda. Multiplayer kısmında kendi odanızı yaratıp burada diğer oyuncularla buluşmanıza, Ranked veya Player Match adları altında, teke tek maçlar yapmanıza olanak tanınıyor. Ayrıca isterseniz özel maçlar da ayarlayabiliyorsunuz. İnternet hızım pek öyle iyi olmamasına rağmen oyuncu bulma konusunda sıkıntı yaşamadığımı ve maçlarda da pek fazla takılma olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. SFV’te daha çok sorunla karşılaşıyorum, öyle diyeyim.
Ranked, yani sıralama olan maçlarda ekipmanların kullanımının sadece kozmetik olarak etki ettiğini de belirteyim. Yoksa yüksek seviyeler, yüksek seviyeli ekipmanlarıyla saçma bir üstünlük elde ederdi…
Açıkçası Injustice 2’nin bu kadar iyi olabileceğini beklemiyordum. Karakterler konusunda eksiklikler yok değil ama bunlar da bir bir, DLC’lerle oyuna eklenecek ve maalesef hepsini almak isteyeceğiz. Eksiği pek az olan ve DC fanatiklerini sonuna kadar memnun edecek bir dövüş oyunu Injustice 2; alınmayı hak ettiğini söylememe gerek bile yok…