Anlatımlar / İpuçları
Meliksah_2006
5-08-2014, 23:14
2
İnternet dünyasında ve sitemizde bildiğiniz üzere birsürü internet tarayıcısı bulunmakta. Kimisi güvenlik konusunda ve kimisi hız konusunda oldukça iyi durumda. Bunların ortası hangisi derseniz bu konuyu bunun için hazırladım. Güvenlik ve hız konusunda en iyi ve özellikle kullanmanızı tavsiye ettiğim tarayıcıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda hangi tarayıcıyı kullanmalı ve nedenlerini okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Hangi tarayıcı ve neden diye soracak olursanız deneyimlerime göre sıralıyorum;
Mozilla Firefox: Stabil ve kararlı olarak şüphesiz sizlere Mozilla Firefox'u önerebilirim. Sadelik ve sayfa geçiş hızı bakımından oldukça hızlı ve aynı zamanda geniş eklenti yelpazesine sahip. Birçok eklenti önce Mozilla Firefox, ardından Google Chrome için uyarlanıyor. Ancak tabiki kötü yanlarıda yok değil. Eskilerden komik bir deyim vardır, "Önce bilgisayarı açıyorum yarım saat bekliyorum, ardından Mozilla Firefox'u açıyorum bir yarım saatte onun için bekliyorum". Elbette Internet Explorer kadar yavaş değil gözünüz korkmasın. Yavaş açılmasının sebebini düşünecek olursak fazla eklenti ve yer imleriniz varsa açılışı yavaşlatır. Ancak Mozilla Firefox'ta özellikle 30.0 sürümünden itibaren açılış her ne kadar Opera veya Chrome kadar hızlı olmasa da bir kez açıldımı onu durduramazsınız. Sayfa geçişi özellikle göz açıp kapatıncaya kadar gerçekleşir. Güvenlik konusuna gelince Avast! gibi siteye girmeden önce hızlı tarama eklentileri mevcut, aynı zamanda dosya indirirken de sizi uyarmakta. Mozilla Firefox, 30.0 ve sonrası sürümleri için hız konusunda tercih edilebilir.
Google Chrome: Google'nin açık kaynak kodlu Chromium projesi sahiplerinden gerekli izinleri almasıyla ortaya çıkardığı tarayıcıdır. Yandex Metrica verilerine baktığımızda da Buyur-indir'e de giriş yapan kullanıcıların %79'u Google Chrome tarayıcı kullanmaktadır. Bende yıllardır Chrome kullanıyorum. Sebeplerine gelecek olursak, Chrome'da birçok ayara hızlı ve kolayca hükmedebiliyoruz. Web Mağazası'nda onbinlerce uygulama ve yüzlerce tema mevcut. Hız konusunda Firefox kadar yavaş açılıyor. Sekme sistemi tamamen bilgisayarınızın performansına bağlı olarak değişiyor. Sekmeler için en önemli faktör bilgisayarınızın Ram yani hafıza bellekleri ile alakalı. Eski sistemimde 1 GB Ram bulunuyordu, Facebook, Youtube ve birkaç sekmeyi aynı anda açınca ses kasılmaları gibi problemler oluyordu. Şuan kullanmakta olduğum 4 GB Ram miktarı bulunan bilgisayarımda tam 45 adet sekmeyi aynı anda açabiliyorum ve hiçbir kasılma yada ses yavaşlaması gibi bir problem olmuyor. Tam 21 adet yer imi ve 2 adet Alexa Web Rank ve Adblock eklentisi kullanıyorum. Chrome tamamen sistem özelliklerinize bağlı diyebilirim. Güvenlik problemi hiç yaşamadım, eklenti kurulurken ve .exe uzantılı dosya indirirken bilgilendirme yapmakta. Aynı zamanda dünya devi antivirüs şirketi Avast'ta Google Chrome'yi öneriyor. Chorme için güvenlik eklentileride mevcut. Chrome ayrıca son web teknolojileri olan HTML5 ve CSS3 protokollerini destekler. Kurulumda ise Flash player ile beraber kurulur. Bu açıdan +1 olarak Mozilla Firefox'un önüne geçmekte.
Hız açısından 2 GB ve üzeri Ram (Hafıza Belleği)'niz varsa Google Chrome, daha düşük bir Ram miktarınız var ise Mozilla Firefox'u kullanabilirsiniz.
Internet Explorer: Microsoft kusura bakmasın ama IE hakkında yazmak istemiyorum :) Örnek vermek gerekirse buyur-indir'e Internet Explorer'in herhangi bir versiyonundan girerek bakın, birde başka bir tarayıcıdan bakın. Yavaşlık mı dersiniz evet (!) güvenlik açığı mı dersiniz kralı (!) geç açılma ve sürekli donma mı dersiniz en büyüğü şüphesiz Internet Explorer'da mevcut. Düşünüyorum bir insan neden Internet Explorer kullansın ki? Bilgisyarımıza Microsoft'un herhangi bir işletim sistemini kurduğumuzda hemen kurulu olarak gelir. Virüs gibi sanki. İsterse 16 GB ram olsun Internet Explorer affetmiyor yavaşım da yavaşım ben diyor. Internet Explorer kullanma sebebimiz, buyur-indir'i kodlarken her tarayıcıya uyumlu yapmaya çalışıyoruz, malum W3C sertifikası almak için her tarayıcıya uyumlu yapmamız gerekiyor. Internet Explorer'dan şuan ki sitemizin durumunun resmini paylaşmak istiyorum;
Internet Explorer kullanmanızı tavsiye etmiyor, hemen Google Chrome veya Mozilla Firefox'a geçiş yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Opera: Mobil ve tablet platformunda tartışmasız bir numara tarayıcı Opera'dır. Bilgisayar platformunda bakacak olursak güçlü Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi rakiplerinin karşısında ayakta duramıyor. Hız bakımından sayfaları sıkıştırarak yüklemektedir. Opera'yı anlatmak gerekirse; bir siteye ilk girişinizde yavaş girer, kendi önbelleği için birçok dosya indirir. Ardından o sitede gezinirken hızlı gezinirsiniz. Bu elbette iyi bir özellik ancak Google'de birşey arayınca birçok siteye girmek isterseniz ara ara donmalar meydan gelebilir. Bu doğaldır çünkü Operanın tarihine bakacak olursak ilk mobil platformu için ardından bilgisayar platformu için yapılmıştır. 2013 Kaspersky verilerine göre en çok açığı bulunan web tarayıcısı olarak ilk sıraya yerleşmiştir. Bunun aksine Symantec 2013 verilerine göre ise en az açığı bulunan web tarayıcısı olarak listeye girmiştir. Referans olarak kime güvenilir bilinmez ancak Opera, Chrome ve Firefox gibi güçlü rakiplerin karşısında hız ve güvenlik açısından maalesef yenik düşüyor. Ancak mobil platformlarda tavsiye edebilirim, kotanızı harcamaz ve hızlı gezinti sağlayabilir.
Safari: Apple'nin orjinal tarayıcısı Safari, ülkemizde çok popüler olmasa da dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya ulaşmış durumda. Mac platformunda kurulu olarak geliyor. Bir zamanlar Mac'in ünlü tarayıcısı şuan Windows platformlarında da kullanılıyor. Sadelik ve hız bakımından güçlü, ancak kurulum dosyasının büyük olması sebebi ile pek de tercih edilmiyor. Windows için Chrome ve Firefox varken kimse Safari'yi tercih etmiyor ancak kullanmanızı ve test etmenizi tavsiye ederim. Nasıl ki Chrome'da gizli mod bulunuyorsa Safari'de de anonim modu bulunmakta. Böylece girdiğiniz sayfa ve kullanıcı çerezleriniz kaydedilmiyor, güvenliğiniz için önlemler almış oluyorsunuz. Eklenti bakımından Chrome ile yarışamaz durumdadır. Kullanımı diğerlerine oranla kolaydır. Deneyebilir, memnun kaldığınız taktirde Safari kullanabilirsiniz.
Maxthon Cloud Browser: Hız, özelleştirilebilirlik ve son teknolojilere uyumluluk açısından Maxthon Cloud Browser'i ele alabiliriz. Cloud Browser kavramı Bulut Tarayıcısı anlamına geliyor, bulut teknolojisi ise internette en yüksek hızı temsil ediyor. Kullanıcı kitlesi geniş ve her geçen gün artmakta olup, ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Aynı anda 8 farklı arama motoru üzerinde arama yapmanızı sağlayabiliyor. Gizli pencere açma, ve snap özelliği bulunmakta. Snap özelliğine değinecek olursak tarayıcıda Snap adında bir buton bulunuyor. Böylece herhangi bir siteden ekran görüntüsü almak için 3.parti bir yazılıma ihtiyaç duymuyoruz. Dilediğiniz web sitesinden veya belirli bir bölümünden resim çekebilirsiniz. Farklı ve geniş özellikler içeren bir web deneyimi için Maxthon Cloud Browser'i tercih edebilirsiniz.
Tarayıcılar her yönden ele alınabilir, incelenebilir. Bu konu da böyle uzar gider. Kısa da olsa bilinen tarayıcılar için Google Chrome'yi ve Mozilla Firefox'u kullanmanızı tavsiye ederim. Her ikisinin de nedenlerini yukarıda sıraladım. Şunu unutmayınız ki her web sitesi (buyur-indir dahil) en iyi ve en son teknolojiyi kullanan Google Chrome'da görüntülenir. Google Chrome'yi kullanın, hızı hissedin diyorum. Umarım fikir sahibi olmuşsunuzdur, başka bir makalede görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Anlatımın güncel hali aşağıdaki makalemizi okuyun:
Hangi Tarayıcıyı Tercih Etmeli?