Anlatımlar / İpuçları
Meliksah_2006
19-08-2014, 13:15
1
İnternette bulunduğunuz sürece size yabancı gelebilecek çok sayıda terim ile karşılaşacaksınız. Bu konuda karışılaşabileceğiniz bu terimlere deyinmek istiyorum, her gün içli dışlı olduğumuz bu terimleri bilmemizde fayda var.
ISS-İnternet Servis Sağlayıcı
İnternete girebilmek için bir servis sağlayıcıya abone olmak gerekir. İnternete giriş için gerekli hizmetleri veren şirketlere ISS veya ingilizce kısaltması ile ISP denir. Örneğin benim internet servis sağlayıcım TTNET. Seviyormuyuz tabiki de sevmiyoruz her gün kaç kez kesiliyor..
WWW. veya Web (Word Wide Web)
İnternette birçok bilgi html, asp gibi web formatındaki bilgilerden oluşur. Bu formattaki sayfalar ise resim, ses, görüntü, animasyon, flash vb. gibi birçok materyal bulunabilir. İnternet sayfası olan hemen hemen bütün kuruluş, şirket, kişi, organizasyon vb. sayfalar web formatındadır. Bu tür adresler çoğu zaman WWW. ile başlar ve sörf denilen işlem bu sayfaları gezilerek yapılır. İnternette bu sayfaları gezmek için browser programları kullanılır. Örneğin Google Chrome kullanarak internette gezinebilirsiniz.
Browser
İnternette bulunan sayfaları gezmek için kullanılan programlara Browser denilir. Browser yani tarayıcı anlamına gelmektedir. Şuanda en çok kullanılan tarayıcı Google Chrome'dir. Hangi tarayıcıyı kullanmalıyım diyorsanız bu konuya bir göz atabilirsiniz.
FTP (Fle Transfer Protocol)
İnternette dosya gönderme ve alma için geliştirilmiş bir protokoldür. FTP serverlerinin (ana makinalarının) adresi çoğu zaman ftp ile başlar ve bu sayfalar bilgisayarınızın dizin yapısına benzer. Bu sayfalarda girebileceğiniz dizinler ve yükleyebileceğiniz dosyaların listesi bulunur. Web sayfalarına alternatif, FTP programları ile siteleriniz var ise dosya gönderebilir veya alabilirsiniz. Bu alanda FileZilla'yı önermekteyim.
E-Mail (Elektronik Posta)
Haberleşmenin internetteki adıdır. İnternette bulunan ev adresiniz gibidir. Size birşey söylemek isteyen varsa, bir resim,müzik veya herhangi bir dosya göndermek isteyen olursa e-mail adresinize posta atabilir. Aynı şekilde sizde bir başkasına gönderebilirsiniz. E-Posta, herkesin mutlaka edinmesi gereken bir internet kimliğidir. Pek çok e-posta hizmeti mevcut, ancak ben Google'nin Gmail servisini kullanmanızı öneririm. Gmail hesabınız ile youtube, blogger, mail, drive gibi pek çok hizmete de üye olmuş oluyorsunuz.
Online / Offline
İnternete bağlı olmayan yani şuan açık olmayanlara "Offline", internete bağlı ve şuan açık olanlara ise "Online" denir. Yani online açık, offline kapalıdır.
Download / Upload
İnternetten dosya veya program indirme işlemine download denir. Dosya yükleme işlemlerine ise upload denir. Örneğin ben elimdeki program arşivlerini, oyunlarını ve eğitim setlerini upload yapıyorum (Yani yüklüyorum) Siz ise bu program veya bu dosyaları download yapıyorsunuz. (Yani indiriyorsunuz) Download işlemi tarayıcı aracılığı ile yapılabildiği gibi bunun için kullanılabilecek özel programlar da bulunmaktadır. İnternet Download Manager her zaman tercihimdir, tavsiyemdir.
URL
İnternet adreslerine URL adı verilir. Bu adresler bir site adresi olabileceği gibi bir sitede bulunan dosyayı, dizini veya başka bir nesneyi gösteren adresler de olabilir. Örneğin "C:\Documents and Settings\buyurindir\Desktop\buyur-indir\Programlar\SonyVegasPro.exe" de bir URL'dir, "https://buyurindir.org/kayit.html" bu da bir URL'dir.
Client / Server
Server ana makine, Client ise terminal demektir. Birbirine bir ağ üzerinden bağlanan bilgisayarlardır. Örneğin bir internet cafede ana bilgisayar olur hani dersiniz burayı yarım saat aç diye. O ana bilgisayar Server, sizin oturduğunuz ve açılmasını beklediğiniz makina ise Client'tir. Aşağıdaki resimde çok iyi anlatılmıştır;
Hacker / Lamer
İnternette bulunan her türlü bilgiyi izinsiz kullanmaya çalışanlara ve bunu başaranlara Hacker denilir. Lamer ise (En çok güldüğüm tipler) kendini Hacker zannedenlere verilen alaycı bir isimdir. Hackerlerin yaptığı programları kullanarak onların yaptığı işleri yapanlara ve kendilerini Hacker olarak lanse edenlere Lamer denilir. Aşağıdaki resimde tipsiz bir kurukafa görüyoruz.
Cache
İnternette gezindiğiniz sayfalar geçici bir süre için bilgisayarınıza alınır. bu işlem o sayfaya bir daha girdiğinizde daha hızlı açılmasını sağlar. Bir sayfaya örneğin buyur-indir'e ilk kez giriş yaptığınızda ana sayfa biraz geç yüklenir (geç dediğim en geç 2 saniye). Anasayfayı yükledikten sonra site bilgisayarınıza cache yani bilgisayarınıza alınmış olur, sonraki gezinmelerinizde daha hızlı gezersiniz. Çünkü sayfadaki resim, css, jsavascript gibi öğeler bilgisayarınıza kaydedilmiştir ve tekrar girdiğinizde bu bilgiler indirilmeyerek daha hızlı gezinmenizi sağlar. Bu işleme Cache adı verilir.
Proxy
Çoğu servis sağlayıcının Proxy makinaları vardır. Bu makinalar kullanıcılarının girdikleri sayfaları kendi üzerlerinde tutarlar. Bu işlem sayfalara daha hızlı girilmesini sağlar ancak sayfa değiştirlmiş ise bundan hemen haberdar olmayabilirsiniz.
Bu makalede internetteki kullanılan kavramlara değinmek istedim, birçoğu gün içerisinde belki de en sık karşılaştığımız kelime ve kavramlar. Yararlı olmasını diliyor başka bir makalede görüşmek üzere diyorum..